Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Brist på desmopressin nässpray

Publicerat 2020-07-21

Uppdatering 2023-11-22: Företaget meddelar att Minirin näsdroppar 0,1 mg/ml inte kommer tillbaka. Octostim nässpray 150 mikrog/ml och Minirin nässpray 0,1 mg/ml kommer preliminärt tillbaka 2024.

 

Minirin nässpray 0,025 mg/ml finns tillgänglig likaså desmopressin i tablett och frystorkade tabletter.

Det är brist på desmopressin; Minirin nässpray 0,025 mg/ml och Minirin nässpray och näsdroppar 0,1 mg/ml samt Octostim nässpray 150 mikrog/dos. Bristsituationen beräknas pågå i minst ett år.

Desmopressin finns i form av nässpray, näsdroppar eller som tablett. Det är mest barn som använder nässpray och de flesta vuxna har tabletter.

Det går bra att byta mellan olika formuleringar, men doserna går inte direkt att konvertera då upptaget är olika från näsa, munslemhinna och mage. Vid byte av formulering, börja med ungefär samma dos desmopressin och informera patienten om att vara uppmärksam på både undersubstitution (törst, polyuri och viktminskning) och översubstitution (huvudvärk, svullnad och viktökning). Eventuellt bör vätskebalansen följas med blodprover.

Desmopressin används bland annat vid nattlig enuresis, central diabetes insipidus och testning av njurens förmåga att koncentrera urin.

Väckarklocka som visar klockan halv tre på natten.

Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för endokrina sjukdomar

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad