Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Tema ont i magen i nytt nummer av Evidens

Publicerat 2020-10-12

Omkring fyra procent av befolkningen söker sjukvård för IBS-problem. Anamnesen är det främsta verktyget för att utreda IBS. Temat i nya numret av Evidens är ont i magen.

Inhalatorer på Kloka listan forum.

– IBS är en superfolksjukdom, säger gastro­enterologen Perjohan Lindfors, som också är vd på Aleris specialistkliniker.

Det främsta redskapet för att utreda och ställa IBS-diagnosen är anamnesen.

– Diagnosen ställs på grundval av att patienten uppfyller Romkriterierna, och en eventuellt kompletterande utredning individualiseras baserat på den kliniska bilden. IBS är således inte en uteslutningsdiagnos.

IBS innebär att det är en störning i hur tarmen arbetar, dess känsel, och hur signaler från tarmens lokala nervsystem processas i det centrala nerv­systemet. Klassiska symtom är magsmärtor i ­kombination med avföringsrubbning i form av diarré och förstoppning.

Läs också i Evidens om behandling vid dyspepsi, som också hör till folksjukdomarna. I vårt tema Ont i magen tar vi också upp hur svårt det kan vara att hitta en förklaring när barn har ont i magen. Men de flesta har funktionella besvär och det ovanligt med organiska sjukdomar.

– Den bästa behandlingen brukar vara att man gör en adekvat utredning och sedan vara tydlig med diagnosen och att ge lugnande besked om att det är ofarligt. Det har större effekt än läkemedel, säger Agneta Uusijärvi, som är biträdande överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Vi berättar också om Capio Vårdcentral Ringen som var först i landet med att införa digifysisk vård i ett projekt som drivs av Region Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning. Alla vårdcentraler i Stockholm uppmuntras att införa det nya arbetssättet under 2021–2022. Det innebär att patienterna när som helst kan starta sin kontakt med vårdcentralen digitalt i stället för att köa till drop in eller en vänta på en telefontid.

Detta och mycket mer i Evidens som ges ut av Region Stockholms läkemedelskommitté.

Du hittar den här »

Det går också bra att beställa pappersutgåvan. Skicka ett mejl till lakemedelskommitten.hsf@regionstockholm.se

Trevlig läsning!

Anna Bratt
chefredaktör

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad