Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Tema öron-näsa-hals i nya numret av Evidens

Publicerat 2021-12-02

Luktträning med en luktpenna.

Luktträning hjälper covid-patienter

En stor grupp patienter har problem med luktsinnet till följd av covid-19. Den här gruppen kan, i enklare fall, få hjälp med luktträning hemma, i svårare fall, på den nya luktmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Men det gäller att komma igång.

– Det är viktigt att tidigt komma igång med luktträningen. Det ökar möjligheten att få tillbaka luktförmågan, säger Johan Lundström, psykolog och luktforskare vid Karolinska institutet.

Fler bör erbjudas allergivaccinering

Allergologer vill nu att fler ska få mer än bara symtomlindring vid allergi. Särskilt barn borde oftare erbjudas allergivaccinering – hos barn kan behandlingen eventuellt förebygga astma. Studier har visat att barn som har svår pollenallergi utan astma utvecklar just astma mindre ofta om de får en allergivaccinering.
Maria Ingemansson, barnallergolog vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och medlem i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för lung- och allergisjukdomar intervjuas.

Stockholmare minst nöjda med sina hörapparater

Det finns över 4 000 olika modeller av hörapparater att välja mellan. Därför är det kanske inte så konstigt att patienter upplever valet som svårt. Det handlar om att identifiera sina behov och välja rätt apparat utefter det. Men trots att Stockholm har ett system med mycket valfrihet är patienterna minst nöjda i landet. Det visar en ny rapport från det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering.

– Stockholm har legat lite lägre för indikator nytta under ett antal år. Det kan ha flera orsaker, säger Peter Nordqvist, ordförande i den referensgrupp som ansvarar för kvalitetsregistret.

Fler privata aktörer och det vårdvalssystem som finns i Stockholm är faktorer som han pekar på.

Detta och mycket mer hittar du i Evidens som ges ut av Region Stockholms läkemedelskommitté.

Du hittar den här »

Det går också bra att beställa pappersutgåvan. Skicka ett mejl till lakemedelskommitten.hsf@regionstockholm.se

Trevlig läsning!

Fredrik Hedlund
tf chefredaktör tidningen Evidens

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad