Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Ny ATC-kod för gabapentin och pregabalin

Publicerat 2023-02-28

WHO har den 1 januari 2023 upprättat en ny ATC-kod för gabapentin och pregabalin, N02BF (gabapentinoider). Det innebär att gabapentin nu har ATC-koden N02BF01 och pregabalin N02BF02.

Anledningen till bytet är att gabapentinoiderna bytt huvudindikation. I ATC-systemet klassificeras substanser generellt efter huvudindikationen för substansen. När gabapentin först godkändes var det på indikationen epilepsi och lite senare även på indikationen perifer neuropatisk smärta. Pregabalin är godkänt för behandling av perifer och central smärta, som tilläggsbehandling för vuxna med partiella anfall med eller utan sekundär generalisering samt för behandling av generaliserat ångestsyndrom hos vuxna.

Under senare år har de båda substanserna till största del använts för behandling av neuropatisk smärta och i mycket mindre utsträckning för behandling av epilepsi. Eftersom huvudindikationen har ändrats bestämde sig WHO för att upprätta en ny ATC-kod för gabapentin och pregabalin, N02BF Gabapentinoider. Den nya nivån ligger under N02B Övriga analgetika och antipyretika, som passar bättre med de båda substansernas huvudindikation.

Statistiken i GUPS (gemensam uppföljningsportal Region Stockholm) är nu uppdaterad med den nya ATC-koden för befintliga förpackningar/varunummer.

Susanne Elfving

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad