Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Nytt på Kloka listan 2025

Publicerat 2024-12-10

Två nya substanser för behandling av diabetes typ 2, ytterligare ett alternativ vid rökavvänjning och en ny beredningsform för behandling av klimakteriebesvär är några av nyheterna på Kloka listan 2025.

Kloka ugglor som tabletter.

I Kloka listan 2025 har behandlingsöversikten för diabetes mellitus typ 2 omarbetats för att tydliggöra vad som är basbehandling och vad som är tilläggsbehandling vid olika typer av samsjuklighet. Som basbehandling gäller metformin och levnadsvanor för alla, medan det för dem med samtidig aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom, hjärtsvikt eller kronisk njursjukdom även ingår SGLT2-hämmare i basbehandlingen.

Om inte HbA1c-målen nås rekommenderas individualiserad tilläggsbehandling.

– Diabetes typ 2 är en folksjukdom där det är vanligt med samsjuklighet och valet av glukossänkande läkemedel bör anpassas efter det. Därför är det viktigt att det finns flera rekommenderade alternativ på Kloka listan, säger Katri Rosenthal Aizman medicinsk redaktör för Kloka listan och klinisk farmakolog på Karolinska universitetssjukhuset.

Ytterligare en veckoberedning med GLP-1-analog, dulaglutid (Trulicity), finns nu på Kloka listan jämte semaglutid (Ozempic), veckoberedning, och liraglutid (Victoza), dagberedning. För de med diabetes typ 2 och samtidig kronisk njursjukdom kan det ibland bli aktuellt med DPP4-hämmare, vilket det även kan bli för de mest sjuka äldre. Sedan tidigare finns linagliptin (Trajenta) på Kloka listan. Eftersom sitagliptin numera finns som generika tas det upp på Kloka listan i första hand, medan linagliptin blir i andra hand. För dem med nedsatt njursjukdom behöver dosen av sitagliptin justeras.

Kloka Listan 2021

Rökstopp efter fem dagar

– Att tobaksrökning orsakar allvarliga sjukdomar och ökar risken för förtida död är allmänt känt, men att sluta röka är svårt. Det är viktigt att ha tillgång till flera olika behandlingsalternativ för att öka möjligheten att uppnå rökstopp säger Katri Rosenthal Aizman.

Under indikationen Nikotinberoende upptas cytisiniklin (Asmoken) på Kloka listan när rökstopp inte uppnåtts med nikotinersättningsmedel. En behandling med cytisiniklin innebär 25 dagars behandling med rökstopp senast dag 5, jämfört med vareniklin som ges i 12 veckor med rökstopp efter 1–2 veckor. På Kloka listan rekommenderas även bupropion (Zyban).

För kvinnor med klimakteriebesvär som påverkar livskvaliteten negativt rekommenderas hormonbehandling. Det finns sedan tidigare olika beredningsformer innehållande östrogen på Kloka listan och nu upptas även en gel i form av Divigel som går att dosera i lågdos. Transdermal östrogentillförsel är en fördel för dem med kontraindikationer för peroral systemisk behandling.

Duloxetin upptas på fler indikationer

Andra nyheter på Kloka listan 2025 är att duloxetin upptas vid långvarig nociplastisk smärta som alternativ till amitriptylin och att det även upptas vid svårbehandlad ångest hos äldre.

Ett par avsnitt har omarbetats strukturellt för att bli mer lättlästa, som till exempel Andningsvägar där behandlingstrappor för astma hos vuxna och barn över 12 år och KOL har införts. De olika stegen och läkemedelsrekommendationerna är kopplade till dessa.

Behandling med järn vid renal anemi flyttas från specialiserad vård till basbehandling, förutom vid hemodialys som fortfarande är kvar under specialiserad vård.

Vid trombolys vid ischemisk stroke rekommenderas tenekteplas (Metalyse) i stället för alteplas (Actilyse) inom specialiserad vård.

Omarbetad patientbroschyr

Broschyren Kloka listan för patienter har omarbetats och byter samtidigt namn till Om Kloka listan och råd om läkemedelsbehandling. Den innehåller nu lite mer information om hur det går till när läkemedel väljs till Kloka listan och några fler råd kring läkemedelsanvändning. Listan över vilka läkemedel som rekommenderas i slutet på broschyren har tagits bort i den tryckta versionen. Den finns dock kvar på 1177.se/stockholm/klokalistan. Det kommer inte heller längre finnas något årtal tryckt på broschyren vilket gör att den inte behöver tryckas varje år.

Webbversionen av Kloka listan 2025 kommer att finnas tillgänglig via Janusinfo och på klokalistan.se den 14 januari 2025. En förteckning över förändringar i de rekommenderade läkemedlen Pdf, 79.7 kB. för Stockholms län finns tillgänglig redan nu. Den 15 januari presenteras Kloka listan 2025 på Kloka listan forum, som blir ett fysiskt möte med möjlighet att delta digitalt. Mötet kommer inte att spelas in. Anmälan kan göras på Janusinfo/fortbildning.

Region Stockholms läkemedelskommittés arbetsgrupp Kloka listan

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad