Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Patienterna har goda råd att ge oss

Publicerat 2016-02-22

Efter 30 år på Södersjukhuset, bland annat som verksamhetschef för internmedicin, tar Gerd Lärfars över som ordförande för Stockholms läns läkemedelskommitté.

– Läkemedel är en väldigt viktig fråga i vården. Det är svårt att få grepp om det stora vetenskapliga informationsflödet så jag vet att det finns behov av stöd från en läkemedelskommitté. Det ska kännas tryggt och rätt att använda läkemedel, både för förskrivare och patienter, säger Gerd Lärfars.

Hon är specialist i invärtesmedicin och hematologi och har arbetat på Södersjukhuset sedan 1983, som överläkare, forskare, chef och medicinsk rådgivare. Hon är docent i invärtesmedicin och har också 15 års erfarenhet av arbetet i expertrådet för plasmaprodukter och vissa antitrombotiska läkemedel, under flera år som ordförande. Utbildning och kommunikation om läkemedelsanvändning är två områden hon vill lägga kraft på. Ett annat är samverkan med patienter.

– Läkemedelskommitténs arbete för och med patienter är väldigt viktigt, och det arbetet är något vi behöver utveckla och stärka i många delar av vården. En ökad patientdelaktighet är viktigt för patienterna har många goda råd att ge oss.

Själv tänker hon inte släppa kontakterna med patienter. Förutom att hon nu blir ordförande för Stockholms läns läkemedelskommitté och samtidigt enhetschef för enheten Läkemedelsstöd vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, kommer hon att träffa patienter på 10 procent av arbetstiden.

Patientkontakt har hon haft under alla år, även då hon var chef över 560 medarbetare inom verksamhetsområdet internmedicin på Södersjukhuset. Gerd Lärfars tillträdde posten 2006 och arbetet har handlat mycket om utveckling av arbetssätt, planering av vårdplatser och ekonomiska utmaningar, men kanske framför allt om kompetensförsörjning.

Nätverkande

Sedan augusti 2015 har hon varit senior medicinsk rådgivare på Södersjukhuset och då arbetat framför allt med nätverkssjukvård. Samarbeten och nätverkande mellan olika grenar av vård och myndigheter är något hon också vill ta med sig till läkemedelskommittén. Ett lyckat exempel på samverkan är projektet för strukturerat införande av nya orala antikoagulantia, NOAK, som hon varit delaktig i. Hon förordar arbetssättet för nya läkemedel som berör många olika specialiteter.

– Nu kommer flera nya, effektiva läkemedel med höga priser och vi måste arbeta med en klok introduktion av dem. I det arbetet behöver vi även föra en dialog med läkemedelsindustrin. Stockholms läns läkemedelskommitté har en viktig roll för att tillsammans med expertråden ge kloka läkemedelsrekommendationer, att professionen är med i detta arbete är a och o.

Karin Nordin

Senast ändrad

Evidens 1 2015

Det här är en artikel från tidningen Evidens. Läs hela tidningen här. Pdf, 3.5 MB.


Vill du ha papperstidningen - kontakta lakemedelskommitten.hsf@­regionstockholm.se

Gerd Lärfars
Forskar om: venös tromboembolism med fokus på risker för recidiv och annan sjuklighet som följd av trombos.
Gillar: äventyr. Har vandrat i Nepal, Peru och i svenska fjällen.
Familj: man och två vuxna barn, ett barnbarn. Har nyligen flyttat till Årstadal.
Motion: cyklar gärna landsvägscykling och har deltagit i både Vätternrundan och Siljan Runt. Gillar fartkänslan och det meditativa i att trampa.
Alltid redo: har varit scoutledare under många år.
Böcker: ”provläser” många nya svenska deckarförfattare.