
För behandling av depression och ångest hos äldre finns nu även duloxetin med i Kloka listans rekommendationer, berättar Linda Furuäng och Pauline Raaschou. Foto: Anna Molander
Duloxetin rekommenderas nu i Kloka listan för behandling av långvarig, svårbehandlad ångest hos äldre patienter, där SSRI inte har haft önskad effekt. Läkemedlet har också god effekt mot depression som ofta samvarierar med ångest hos äldre.

Linda Furuäng, foto Anna Molander
– Nog kan det kännas hopplöst ibland, dels för den deprimerade och ångestfyllda patienten, dels för klinikern som försöker behandla patienten, säger Linda Furuäng, överläkare i psykiatri och ST-läkare i äldrepsykiatri och ledamot i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för äldres hälsa.
På äldrepsykiatriska mottagningen i Alvik, Norra Stockholms psykiatri där hon är verksam tas patienter 65 år och uppåt emot. På mottagningen arbetar psykiatriker, geriatriker, psykologer, kuratorer och sjuksköterskor med terapeutkompetens. De samarbetar med en äldrepsykiatrisk avdelning där patienter kan läggas in vid behov.
En fjärdedel av äldre över 65 år har psykisk ohälsa. Det är i denna åldersgrupp som flest personer hämtar ut antidepressiv behandling, men också de som mest sällan får träffa en psykiater. Frekvensen av depression ökar med stigande ålder och prevalensen uppskattas ligga mellan 5–15 procent. Ångestsyndrom inkluderar paniksyndrom, social fobi, tvångssyndrom, generaliserat ångestsyndrom (GAD) och posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD), liksom tillfälliga ångestbesvär som till exempel krisreaktion. Läkemedelsstudier på äldre med ångest är nästan uteslutande på individer med GAD.
– Ångest är också ett frekvent symtom vid somatisk sjukdom och kognitiv sjukdom. Det är vanligt att ångest och depression samvarierar för äldre patienter och ofta särskiljer man inte dessa två diagnoser, säger Pauline Raaschou, med dr, överläkare, ordförande, ME Klinisk farmakologi ordförande Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för äldres hälsa.
Depression hos äldre tar sig ofta uttryck på andra sätt än för den yngre vuxna populationen, till exempel kan depressionen te sig lindrigare och med färre skuldkänslor. Somatiska symtom som mag-tarmproblem och smärta är vanligare liksom mer ångest, sömnstörning, trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter och psykomotorisk hämning. Stor funktionsnedsättning kan förekomma inkluderande lidande, nedsatt intresse och hopplöshetskänslor.
Suicidtankar och livsleda är inte ovanligt. En fjärdedel av alla suicid begås av äldre och den största gruppen är män kring 80–85 års ålder, varför det är viktigt att göra en gedigen suicidriskbedömning.
I och med att depressionen ter sig annorlunda kanske kriterierna i DSM och ICD, som är utformat för de yngre vuxna, inte uppnås för att sätta diagnosen depression. På grund av detta och eftersom äldre ofta har samtidig somatisk sjukdom, polyfarmaci och mer diffusa symtom är det ännu viktigare med en helhetsbedömning av den äldre patientens psykiska hälsa eller ohälsa.
Icke-farmakologisk behandling en viktig del
Patienterna behöver ofta mer stöd i det vardagliga livet än yngre patienter, för att till exempel klara av sin hemsituation, laga mat och bryta ensamhet. Fysisk aktivitet och god omvårdnad är viktiga delar i behandlingen och kurator kan hjälpa till med förmedling av kontakter. Psykologisk behandling i form av KBT (kognitiv beteendeterapi) rekommenderas i första hand, och det är viktigt att försöka, även om man inte är säker på om patienten kan tillgodogöra sig behandlingen. Andra terapier som kan användas är problemlösningsterapi och interpersonell terapi. Den psykologiska behandlingen består ofta av beteendeaktivering och problemlösning och innebär en tät kontakt med terapeuten.
Sparsamt med evidens för både depression och ångest hos äldre
– Det finns endast lite formell evidens för depression och ångest hos äldre, evidensen för yngre populationer är mycket mer robust, och det får vi luta oss mot, säger Pauline Raaschou.
En metaanalys från 2020 visade att cirka 50 procent av patienterna över 65 år blir hjälpta av antidepressiv behandling, en siffra som inte skiljer sig nämnvärt från yngre vuxna. Ändå är Kloka listans rekommendationer olika i psykiatri- och äldreavsnittet. För depression till den yngre vuxna populationen ligger duloxetin som andrahandsval, medan det för äldre är tredje alternativet. Pauline Raaschou beskriver att det framför allt beror på tolerabiliteten, att äldre får mer biverkningar av duloxetin än med SSRI. Dessutom har Region Stockholm begränsad erfarenhet av användning till äldre. Det kan jämföras med sertralin, förstahandsvalet vid både depression och långvarig ångest hos äldre i Kloka listan. I psykiatriavsnittet finns det inte med som preparat vid GAD och det är inte heller indikerat i Fass. Men trots bristfällig evidens och att det är ”off-label”-behandling så gör den stora erfarenheten av sertralin att den är viktig i behandlingsarsenalen till äldre med ångest. Sertralin har också farmakologiska fördelar; lägre risk för QT-tidsförlängning och färre läkemedelsinteraktioner då det metaboliseras via flera enzymsystem.
– Mirtazapin är också ett preparat som används mycket i Region Stockholm. Det förskrivs lika mycket som hela SSRI-gruppen. Troligen är det en favorit för att man vill komma åt ”bieffekterna” som bättre sömn och viktuppgång. Att mirtazapin har ångestdämpande effekt hos äldre är också något som klinikerna hoppas. Men tyvärr saknas tydligt stöd för detta, förutom enstaka studier vid samtidig depression, säger Pauline Raaschou.

Pauline Raaschou, foto Anna Molander
Duloxetin kommer in som nytt preparat för ångest
– Duloxetin har kanske faktiskt den bästa evidensen för depressionsbehandling av äldre, framför allt vid recidiverande depression och svårbehandlad depression. NNT (numbers needed to treat) är nio, det vill säga att nio patienter behöver behandlas för att uppnå effekten för en patient. Duloxetin kan dock ha lite sämre tolerabilitet hos äldre patienter än SSRI, även om det saknas direkta jämförande studier, säger Pauline Raaschou.
Det som behöver läggas i andra vågskålen är att cirka 15 procent får dosberoende biverkningar som muntorrhet, illamående, förstoppning och yrsel.
För långvarig ångest finns det ett stort behov av behandlingsalternativ till äldre. Icke-farmakologisk behandling som KBT är alltid att rekommendera om möjligt. Som farmakologisk behandling har tidigare endast citalopram och sertralin rekommenderats, men i år kommer alltså duloxetin in som andrahandsval vid ångest hos äldre. Rekommenderad startdos är 30 mg, som sedan kan ökas till maximalt 60 mg. Det finns inte studieunderlag för att doser över 60 mg har ökad effekt. Det rekommenderas inte vid nedsatt njurfunktion, troligen på grund av avsaknad av data, för det metaboliseras till stor del i levern och utsöndras via urinen som inaktiva metaboliter.
Sätt ut behandlingen långsamt
– När antidepressiv läkemedelsbehandling sätts in är det viktigt att komma ihåg att effekten kan komma senare än hos yngre, ibland tar det upp till tolv veckor, säger Linda Furuäng.
Därefter rekommenderas behandling i tolv månader efter remission för att förebygga återfall. En äldre studie visade att inom en tvåårsperiod så återföll cirka 60 procent av de äldre patienterna med en förstagångsdepression. Vid långvarig och djup depression, framför allt vid recidiverande depressioner är det kanske fråga om livslång behandling med antidepressiva.
– När man väl ska sätta ut antidepressiva rekommenderar vi att man gör det långsamt och att man bokar lite tätare uppföljningar med patienten för att fånga in eventuell försämring, så att man snabbt kan återinsätta behandlingen, säger Linda Furuäng.
Om behandlingen inte har avsedd effekt är det viktigt att överväga hur följsamheten har fungerat, om behandlingstiden var tillräcklig och om diagnosen var rätt. Även för äldre kan det finnas ett substansbruk som försvårar behandlingen med antidepressiva.
Då ska remiss skickas till äldrepsykiatrin
Efter minst två behandlingsförsök i primärvården, med åtminstone två läkemedel enligt Kloka listan med skilda verkningsmekanismer och minst en psykologisk behandling kan remiss skickas till äldrepsykiatrin. På äldrepsykiatrin utförs en basutredning och därefter individanpassas behandlingen. Olika antidepressiva preparat kan kombineras och ibland behöver en lågdos neuroleptika läggas till, trots lite evidens och hög biverkningsrisk, för att förstärka den antidepressiva effekten. Vid återkommande depressioner kan litium krävas, eller ECT.
Vid en svår depressiv episod kan det ibland behövas en akutremiss för att patienten ska kunna komma in för snabb behandling. Remittera även vid komplicerande tillstånd som personlighetssyndrom, bipolär sjukdom eller ett neuropsykiatriskt tillstånd. Vid beroendeproblematik är det viktigt att patienten får en kontakt med beroendemottagning, psykiatri och beroende är ju lite uppdelat i Stockholm.
– Ibland är det mycket svårt med behandling till äldre med depression och ångest. Men det finns trots allt många olika sätt att behandla och frågeremisser är välkomna till äldrepsykiatrin när det känns hopplöst, säger Linda Furuäng.
Maria Ljungdahl
Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.
Senast ändrad