
Efter vår tidigare artikel om studien Reduce-AMI i Evidens nr 2 2024 har vi fått frågor om utsättning av betablockad hos patienter som genomgått en hjärtinfarkt men har en bevarad systolisk funktion.
Vi vill därför göra ett förtydligande.
Den hypotes som REDUCE-AMI svarade på var om det var säkert att avstå från insättning av betablockad i samband med hjärtinfarkt. När det gäller patienter med hjärtinfarkt som genomgått kranskärlsröntgen, har en EF>50 % och där behandlande kardiolog bedömt att det inte finns annan indikation för betablockad (arytmi, kvarvarande stenoser mest lämpade för medicinsk behandling, okontrollerad hypertoni, migrän, tremor mm) så verkar svaret vara att det är säkert att avstå insättning.
Däremot är det svårt att veta i efterhand vilka indikationer kardiologen uppfattat hos patienter som fått betablockad och resultaten är svåra att överföra till att det är säkert att sätta ut betablockad (såvida inte patienten var med i studien och randomiserades till att få betablockad, det borde ju finnas en del sådana i Stockholms-området).
Frågan om utsättning av betablockad besvaras bättre av ABYSS-studien (Assessment of Beta-Blocker Interruption 1 Year after an Uncomplicated Myocardial Infarction on Safety and Symptomatic Cardiac Events Requiring Hospitalization).
Där randomiserades patienter med genomgången hjärtinfarkt och EF>40 %, utan aktuella händelser (sex månader) till att fortsätta eller upphöra med betablockad. Primära utfallsmåttet var en kombination av död, hjärtinfarkt, stroke eller sjukhusinläggning för kardiovaskulära orsaker. Man tittade också på livskvalitet. Hypotesen var att livskvaliteten i gruppen där betablockad sattes ut skulle vara högre utan att det skulle vara en högre risk för det primära utfallet. Men det kunde man inte visa. Utsättning resulterade i fler sjukhusinläggningar framförallt på grund av kärlkramp, vilket kanske inte är så konstigt då betablockad är basbehandling för anfallsprofylax vid angina, utan att man såg att livskvaliteten skilde sig åt mellan grupperna. Någon signifikant skillnad i död, hjärtinfarkt eller stroke sågs inte.
Så kan man säkert sätta ut betablockad hos stabila patienter med tidigare hjärtinfarkt? Njae, det är nog så att man säkert kan avstå insättning i många fall men vid utsättning behöver man, precis som alltid, väga olika risker hos individen mot varandra.
Resultaten av fler studier på ämnet väntas de kommande åren.
Emil Grönlund, överläkare Hjärtkliniken, Capio S:t Görans sjukhus, ledamot i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hjärt- och kärlsjukdomar
Karolina Szummer, med dr, överläkare, ME Kardiologi, Karolinska universitetssjukhuset,
ledamot i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hjärt- och kärlsjukdomar
Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.
Senast ändrad