
Caroline Elmér, foto Anna Molander
Ta hjälp av miktionslista och förklara vad blåsfyllnad, miktionsreflex och blåsträning innebär. Insatt läkemedelsbehandling ska utvärderas.

Vid överaktiv blåsa har alla perorala läkemedel en likvärdig men marginell effekt jämfört med placebo. Därför blir hälsosamma levnadsvanor och icke-farmakologisk behandling en viktig del av behandlingen.
– Var noga med diagnosen. Med hjälp av dryck- och urinmätningslista (miktionslista) går det att jämföra med vad som anses normalt. Det behöver inte vara överaktiv blåsa utan bara ett stort vätskeintag. Tänk på dryck men även mat som innehåller mycket vätska, till exempel gurka säger Caroline Elmér, med dr, specialistläkare i gynekologi och urologi på Stockholms Urogyn-mottagning och ordförande i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för urinvägssjukdomar.
Behandlingen blir i första hand att normalisera volymerna och uppmärksamma patienten på vad som ger blåsfyllnad. Det är viktigt att förstå hur miktionsreflexer beter sig och hur blåsträning går till. Patienten kan ha en normal dygnsvolym men ändå uppleva att blåsan är full och kissa ofta. Genom att även träna musklerna i bäckenbotten går det att hålla emot när trängningarna kommer.
Postmenopausala kvinnor kan bli hjälpta av lokalt östrogen.
Stor kostnad för regionen vid val av läkemedel
Den begränsade effekten av perorala läkemedel vid överaktiv blåsa är väldokumenterad. I studier med tolterodin och mirabegron (Betmiga) minskade till exempel miktionsfrekvensen bara med cirka en halv gång per dygn (placebojusterat).
Mirabegron har begränsad subvention vilket innebär att det endast ska subventioneras till patienter som provat men inte tolererar antikolinergika. Vid en analys av förskrivningen inom regionen år 2024 följs inte detta. På husläkarmottagningarna hade i snitt bara var tredje patient först provat antikolinergika någon gång sedan 2013. Totalkostnaden för mirabegron i Region Stockholm under 2024 var 39,2 miljoner kronor att jämföra med knappt 3,5 miljon för tolterodin, som är det läkemedel som rekommenderas på Kloka listan vid överaktiv blåsa.
– Tänk på effekten och subventionskravet vid läkemedelsbehandling av överaktiv blåsa. Välj antikolinergika som tolterodin i första hand och kom ihåg att fråga om tabletten hjälper, säger Caroline Elmér.
Tips gällande läkemedelsbehandling från experten Caroline Elmér
- Välj tolterodin om läkemedel ska prövas. Gör en individuell bedömning, till exempel gällande antikolinerg börda. Ta hjälp av knappen Riskprofil i journalsystemet. Om en äldre person redan har flera antikolinerga läkemedel kanske inte ytterligare ett är lämpligt, men bara för att patienten är äldre behöver inte antikolinergikum uteslutas.
- Berätta från början att patienten ska utföra upprepade seponeringsförsök, till exempel halvårsvis. Tanken är inte att det ska vara kontinuerlig behandling.
- Skriv ut mindre förpackningar för totalt 2–3 månader och iterera inte receptet mer än två gånger.
- Låt patienten utvärdera själv och eventuellt höra av sig för nytt recept.
- Vid fortsatta besvär trots läkemedelsbehandling, sätt ut läkemedlet.
- Har patienten redan tidigare provat antikolinergikum utan effekt eller fått biverkningar är det inte lönt att byta till annat preparat inom samma läkemedelsgrupp.
- Några urologmottagningar kan ge injektioner av botulinumtoxin, vilket kan övervägas till vissa patienter.
- Acceptera att ibland finns inte mer att göra.

Onödigt dyrt. Kostnaden i Region Stockholm för mirabegron ligger skyhögt över kostnaden för tolterodin trots att båda har en lika svag effekt på miktionsfrekvensen. Om ett läkemedel behövs, välj därför tolterodin i första hand. Källa: VAL-databasen
Susanne Elfving
Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.
Senast ändrad