Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Läkemedelsrond i team
minskar onödig förskrivning

Jeanette Wern, klinisk apotekare har l

Jeanette Wern, klinisk apotekare, vid en läkemedelsrond på Vårdcentralen Eda i Värmland. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån 

Genom att arbeta i team med läkare och apotekare i läkemedelsronder på vårdcentralen har Region Värmland lyckats minska den slentrianmässiga receptförskrivningen vid förnyelser och gett läkarna ett uppskattat verktyg för att utreda patienter med problematisk läkemedelsbehandling.

Publicerat 2025-06-02

Det började som ett projekt 2021 för att minska den slentrianmässiga receptförskrivningen på Vårdcentralen Eda i Charlottenberg i västra Värmland, nära den norska gränsen. Istället för att läkarna mot slutet av arbetsdagen snabbt förnyade inkomna önskemål på nya recept inrättades ett receptbedömningsteam.

Teamet, bestående av en läkare, en sjuk­sköterska och en apotekare, granskade önskemål om receptförnyelser av tio utvalda läkemedel där vårdcentralen ville styra upp förskrivningen som exempelvis protonpumpshämmare, antidepressiva och gabapentin. Varje vecka förberedde apotekaren information om tio patienter som inkommit med önskemål om förnyelse på något av de aktuella läkemedlen. På ronden, som tog cirka en timme, diskuterades sedan patienternas anamnes och historik, om det fanns indikation för läkemedlen, hur länge de haft dem, om något läkemedel behövde dosjusteras, trappas ned eller avslutas. Beslut fattades och kommunicerades till patienterna på lämpligt sätt. För läkarna innebar det sedan ytterligare en timmes administrativ tid efter ronden för att genomföra de åtgärder man beslutat om.

Porträtt av Björn Alexandersson, enhetschef på Vårdcentralen Eda i Charlottenberg.

Björn Alexandersson, enhetschef på Vårdcentralen Eda. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Lyckat utfall

Resultaten kom direkt. Hos tre av tio patienter plockades inaktuella behandlingar bort och hos varannan ändrades eller utvärderades aktuell behandling. Det resulterade i närmare 59 000 färre utskrivna doser under det första året vilket motsvarar en besparing i läkemedelskostnad på drygt 450 000 kr – vilket är mycket för en liten vårdcentral.

– Vi körde receptbedömningsteamet väldigt framgångsrikt i fyra år. Men sedan kom vi nog till vägs ände med konceptet. Vi har nu gått igenom alla de patienter som vi ville. Tittar man på följsamheten till regionens rekommenderade läkemedel har vi förbättrat oss mycket under den här tiden. Nu är vi den tredje bästa vårdcentralen i Värmland när det gäller följsamhet till rekommendationerna och så var det inte innan, säger Björn Alexandersson, enhetschef på Vårdcentralen Eda i Charlottenberg.

Läkemedelsgenomgång i kortare rond

När konceptet sedan skulle expandera till fler vårdcentraler i Region Värmland blev man ­tvungen att modifiera det ganska ordentligt. Främst handlade det om tidsbrist för samtliga inblandade yrkesgrupper. Nu är läkemedels­ronderna kortare och genomförs av en läkare och en apotekare utan sjuksköterska. Läkaren skickar information om tre utvalda patienter senast dagen innan ronden, med en specifik frågeställning i fokus. Apotekaren går igenom patienternas behandling som tidigare och under den 30 minuter långa ronden diskuteras vilka åtgärder som är lämpliga. Det handlar nu inte längre primärt om receptförnyelse eller följsamhet till rekommenderade läkemedelslistor utan snarare om patienter där läkaren behöver hjälp att komma till rätta med en problematisk läkemedelsbehandling. En slags läkemedelsgenomgång i team.

– Läkarna på vårdcentralen tycker att det är jättebra, särskilt när de ska sätta ut läkemedel. De får väldigt bra underbyggda beslutsstöd från apotekaren. Tack vare det har de kunnat rensa bort halva läkemedelslistan hos många patienter, säger Björn Alexandersson.

Han berättar, som ett ­illustrerande ­exempel, om en patient som hade skickats mellan vårdcentralen och specialist­mottagningar utan att man hittade orsaken bakom de besvär som patienten upplevde. Men så togs patienten upp på en läkemedelsrond och då kom man fram till att det sannolikt var läke­medlen som orsakade problemen.

– Efter att de misstänkta läkemedlen satts ut så har patienten idag ett helt annat liv och har inte de här bekymren längre, säger han.

Effekt på fallolyckorna

Det nya systemet med kortare läkemedelsronder startade på några vårdcentraler i Värmland under slutet av förra året så det har ännu inte hunnit utvärderats. Men läkarna är i alla fall positiva.

– Läkarna tycker att det är jätteskönt att ha ett bollplank i de här frågorna. De anger också att de sparar tid samtidigt som de höjer sin kompetens i läkemedelsfrågor. Sedan hittar vi ofta andra saker som kan ha missats tidigare, säger Jeanette Wern, klinisk apotekare vid farmacitjänsteenheten i ­Region Värmland som har varit med sedan starten av de teambaserade läkemedelsronderna.

Effekten av arbetet med läkemedelsronder i team, både de längre och de kortare, kan dock ses i andra, mer övergripande mått.

– Vi har sett effekter på det som kallas olämpliga läkemedel hos de över 75 år, där vi nu har lägst andel patienter över 75 år i hela Värmland med läkemedel som bör undvikas. Något som sannolikt också är en faktor bakom att hela kommunen har väldigt få fallolyckor, säger Björn Alexandersson, enhetschef på Vårdcentralen Eda i Charlottenberg.

Fredrik Hedlund

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad