Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Risk för överanvändning av melatonin

Kvinna ligger i sängen och kan inte sova

Istock

Publicerat 2025-06-02

Det finns en risk att melatoninläke­medel används alltför lättvindigt i Sverige, menar Läkemedelsverket. Det gäller både receptbelagda och receptfria preparat.

Enligt Läkemedelsverket har förskrivningen av melatonin ökat med 27 procent under tiden 2021 till 2024. I första hand handlar det om förskrivning till barn mellan 6 och 17 år där förskrivningen har ökat med 35 procent under samma period.

Receptbelagt melatonin är godkänt för behandling av sömnproblem hos barn 6–17 år med ADHD, där sömnhygienåtgärder har varit otillräckliga, och hos vuxna över 55 år samt för korttidsbehandling av jetlag hos vuxna, men subventioneras endast för barn 6–17 år.

Receptfritt melatonin är endast godkänd för korttidsbehandling av jetlag hos vuxna. Mellan åren 2021 och 2024 ökade den receptfria försäljningen med 125 procent, trots att merparten av tiden inföll under covidpandemin då flygtrafiken var ytterst begränsad.

En av tio tillfrågade uppgav att de använt receptfritt melatonin för att behandla sömnproblem under de senaste tolv månaderna samtidigt som antalet som använt det mot jetlag var mycket litet, enligt myndigheten.

– Vi ser en risk för att ­melatoninanvändningen görs för lättvindigt i takt med att det är mer ­lättillgängligt. I första hand ska patienter som ­söker hjälp för sömnproblem få råd om sömnhygien eller erbjudas psykologiska insatser, säger Elin Kimland, senior utredare vid Läkemedelsverket.

Fredrik Hedlund

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad