Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Atopiskt eksem – frågor och svar

Åhörare på Kloka listan forum 2024 ställer frågor via sin mobiltelefon till talaren

Foto: Anna Molander

Publicerat 2024-12-12

Porträttbild av Mahsa Tayefi

Mahsa Tayefi, foto Marcus Stork

Mahsa Tayefi, biträdande överläkare på Hudmottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset, svarar på ett urval av frågor från publiken från hennes föreläsning ”Behandling av atopiskt eksem” på Kloka listan forum 2024.

Fråga: Hur behandlar vi ögonlockseksem?
Kan man till exempel använda 1% hydrokortison
på ögonlock eller bör man använda 0,5 % hydrokortison?

Svar: Vid behandling av ögonlockseksem kan 0,5 % hydrokortison, Ficortril, appliceras två gånger dagligen under en period av sju dagar, varefter doseringen successivt minskas till 2–3 gånger per vecka under 1–2 veckor. Alternativt kan 1 % hydrokortison, Mildison Lipid eller Hydrokortison Evolan användas 2 gånger per dag i 1–2 veckor och sedan succesivt minskas, även om Ficortril ögonsalva ofta föredras på grund av dess kosmetiska fördelar och specifika anpassning för användning runt ögonen.

Fråga: Hur används kalcineurinhämmaren takrolimus?

Svar: Protopic eller takrolimus används som ett andrahandsalternativ vid behandling när lokala glukokortikoider inte ger tillfredsställande effekt eller om patienten inte tolererar dessa. Den används främst för behandling av ansiktet och känsliga hudområden, såsom ögonlock, axiller, ljumskar, hudveck samt anogenitala områden.

Samtliga kalcineurinhämmare bör appliceras två gånger dagligen tills eksemet har läkt. Därefter kan de appliceras två gånger per vecka som underhållsbehandling för att förebygga återfall i upp till sex veckor. Behandlingstiden kan variera beroende på eksemets svårighetsgrad och behandlingsresultatet. Om ingen förbättring ses efter sex veckor bör diagnosen omprövas.

Fråga: Ska den svaga styrkan av takrolimus användas på tunn hud exempelvis ögonlock hos vuxna?

Svar: Ja, takrolimus 0,03 % kan användas för behandling på ögonlock hos vuxna. Vid behandlingsstart kan vissa patienter uppleva sveda och en brännande känsla; i sådana fall kan det vara lämpligt att byta till det svagare preparatet pimekrolimus (Elidel) för att minska obehaget.

Normalt sett behandlas måttligt till svårt eksem hos barn i åldrarna 2–16 år med takrolimus 0,03 %, medan takrolimus 0,1 % är avsett för behandling av patienter från 16 års ålder och uppåt..

Fråga: Vad innebär atopi? Ökar atopi även risk för astma och allergi?

Svar: Atopi innebär en benägenhet att utveckla allergiska sjukdomar, såsom astma, hösnuva och födoämnesallergi, vilket ofta förekommer tillsammans med atopisk dermatit/eksem. Mekanismerna bakom dessa samtidiga tillstånd är fortfarande föremål för diskussion. En svensk studie, BAMSE, visade att 40 procent av 12-åriga barn med med atopisk dermatit hade astma eller rinit, medan motsvarande siffra för barn utan atopisk dermatit var 19 procent. Vid en 24-årsuppföljning av BAMSE hade 68 procent av patienterna med atopisk dermatit specifikt IgE mot ett eller flera allergener, jämfört med 39 procent hos dem utan atopisk dermatit. Hos vuxna med svårare atopisk dermatit är förekomsten av astma, hösnuva och födoämnesallergier högre. Svårighetsgraden av atopisk dermatit är en viktig faktor, men andra egenskaper är också kopplade till risken för atopi hos vuxna med atopisk dermatit.

Fråga: Hur rädd för solljus och kalcineurinhämmare ska vi vara?

Svar: Frågan om hur försiktiga vi bör vara med solljus och användning av kalcineurinhämmare har diskuterats länge. I en långtidsuppföljning av 2 418 spädbarn som behandlades regelbundet med pimekrolimus under fem års tid noterades ingen negativ påverkan på immunsystemet. År 2006 utfärdade FDA i USA en varning, baserad på teoretiska överväganden, om att kalcineurinhämmare potentiellt kunde vara kopplade till förekomst av lymfom. Dock finns det inget vetenskapligt stöd för ett sådant samband. Varningen kvarstår i USA, men har tagits bort i andra länder som Kanada. På liknande teoretiska grunder rekommenderas användning av solskyddskräm vid behandling med kalcineurinhämmare, trots att ingen fotocarcinogen effekt har påvisats. (se det vetenskapliga underlaget till behandlingsrekommendationerna för atopiskt eksem, Läkemedelsverket).

Fråga: Är det lika effektivt att smörja med kortison en gång per dag som att smörja två gånger per dag? (Har hört att det är lika effektivt att smörja en gång per dag med grupp I- och grupp II-steroid, stämmer det?)

Svar: Applicering av kortikosteroid en gång dagligen rekommenderas generellt för grupp III och IV, eftersom det inte har visat sig ge större effekt att applicera två gånger per dag. Läkemedlet bör appliceras och masseras in tills huden är mättad. Därefter bör applikationsfrekvensen successivt minskas.

Grupp I-II preparat ska används två gånger dagligen och vid nertrappning kan man använda det en gång dagligen.

Fråga: Sa du att man inte kan använda takrolimus till handeksem?

Svar: Det finns inga direkta hinder för att försöka behandla handeksem med takrolimus, men tyvärr saknas omfattande evidens för dess effektivitet i ­detta sammanhang. Jag skulle inte rekommendera det som förstahandsval, då takrolimus är mer lämpad för behandling av tunnare hudområden.

Mahsa Tayefi, biträdande överläkare på Hudmottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad