Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Träning hörnsten vid KOL

Publicerat 2015-12-03

Träning prioriteras högt i Socialstyrelsens nya KOL-riktlinjer och alla patienter bör få hjälp att träna. Ingrid Hemström Nordgren, sjukgymnast specialiserad på lungmedicinsk rehabilitering vid Nollåtta Sport & Rehab, Södermalm, vad kan träning göra för KOL-patienten?

– Jag brukar säga till patienten att träningen är till för att orka mer i vardagen. Att till exempel orka bädda sängen, laga mat eller leka med barnbarnen. Med träning blir antalet exacerbationer också färre. Men KOL-patienter som kanske har 20 procent av normal andningskapacitet har ofta en skräckbild av att de kommer att kvävas till döds. Så jag brukar inte nämna exacerbationer för dem utan arbetar med mer positiva budskap om att orka mer.

Hur ser träningen ut?

– Kondition och styrketräning är grundläggande. Äldre personer kan också behöva balansträning och eftersom inkontinens är vanligt vid hosta är bäckenbottenträning ofta bra att lägga till.

– Konditionsträningen och styrketräningen kan se ut nästan hur som helst, det gäller bara att ha fantasi och hitta det som passar för patienten. Träning på motionscykel, löpband, cirkelträning, dans, stavgång eller vattengympa är alternativ. Ibland är det tillräckligt jobbigt med sittgympa där man sitter ner på en stol och till exempel joggar med benen.

Vad är skillnaden mot att träna på egen hand?

– Jag mäter syresättningen i blodet på mina patienter flera gånger under ett pass. Vid det första besöket går jag igenom sjukdomshistoria och gör ett test på cykel. Jag kör alltid en spirometri vid första besöket, även om det är gjort sedan tidigare. Då kan jag höra hur patienten andas och om det finns slem kan jag lära ut metoder att få upp det. Vid följande besök blir det också mycket lättare att samtala utifrån spirometrikurvan. Patienten får en individuell KOL-skola hos mig och träningen kan anpassas till individen. Här lär jag också ut andningsteknik, ett verktyg för att få kontroll på andningen till exempel när man ska gå i trappor. Med rätt andningsteknik vågar patienten mer i livet.

Hur hittar vården sjukgymnaster som är specialiserade på lungsjukdomar?

– Tyvärr finns det ingen lista över oss så vitt jag vet. Det enklaste är att remittera till Primärvårdsrehab. Då kommer den som tar emot remissen förhoppningsvis att skicka den vidare till oss som är specialiserade.

Karin Nordin

Senast ändrad