Filmen visar hur en kateterisering på en man går till och är framtagen för studenter på sjuksköterskeprogrammet men kan med fördel användas även av kliniskt verksamma sjuksköterskor. Innehållet i filmen är baserat på den nationella Vårdhandbokens riktlinjer.
I vilka situationer kan filmen användas?
Till filmen finns också ett dokument som kan användas som en checklista vid utförandet och där du också kan läsa mer om vilken information som är viktig att ge till patienten och vad som ska journalföras. Här nedan följer en sammanfattning av det dokumentet:
Behandling med kvarliggande urinkateter används när normal blåstömning eller intermittent kateterisering inte fungerar
Det är läkaren som ordinerar kateterbehandling med angiven indikation samt planerad behandlingstid eller tidpunkt för omprövning. Läkaren och sjuksköterskan har ett gemensamt ansvar för information till patienten men det är ofta sjuksköterskan som har upprepade tillfällen att informera, undervisa och svara på patientens frågor. Det är sjuksköterskan som ansvarar för utförandet av kateteriseringen, observationer, uppföljning och omvårdnad.
Läkare och sjuksköterska har formell kompetens att utföra kateterbehandling men kan delegera uppgiften till annan personal efter säkerställande av att personen har kompetens för uppgiften.
Urinvägsinfektion är den vanligaste vårdrelaterade infektionen och förekommer oftast i samband med behandling med kvarliggande kateter (KAD). För att minimera riskerna är det därför av stor vikt att kateteriseringen, omvårdnaden, observationer och informationen till patienten utförs korrekt.
Clinical Skills är framtagen av
Monica Bergqvist
leg. Sjuksköterska, med. dr. Universitetsadjunkt KI
e-post: monica.bergqvist@ki.se
Ingela Lennström
leg. Sjuksköterska, Universitetsadjunkt KI
e-post: ingela.lennstrom@ki.se