Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Tema hud i nytt nummer av Evidens

Publicerat 2020-06-03

Teledermatoskopi används vid 48 vårdcentraler i Stockholm för att hitta malignt melanom. Väntetiden till operation har kortats med flera veckor. Nästa år ska alla vårdcentraler använda det nya arbetssättet. Läs om teledermatoskopi i nya numret av Evidens.

Teledermatoskopi.

– Det är ett kul arbetssätt! Ju tidigare vi hittar cancer, desto bättre prognos har patienten, säger distriktsläkaren Fedra Amorim på S:t Eriks vårdcentral.

Vårdcentralen är en av 48 vårdcentraler som deltar i teledermatoskopi-projektet i Stockholm. Två distriktsläkare har fått en endagsutbildning i arbetssättet. Med hjälp av en app och ett dermatoskop som sätts fast på en smartphone fotograferar läkaren en misstänkt hudfläck, skickar bilderna till en hudspecialist för analys till Nya Karolinska Solna och får sedan svar inom tre dagar.

En studie visar att bland de hundra senaste bilderna från S:t Eriks vårdcentral hittades åtta maligna melanom, som opererades bort inom en vecka. Studien visar också att färre godartade lesioner togs bort, det blir färre besök hos hudspecialister, färre uppdrag för patologlaboratorierna och i slutändan lägre kostnader för både sjukvård och patienter.

Läs också om behandling av psoriasis, atopiskt eksem och om andra nyheter inom behandling av hudsjukdomar. Dessutom skriver vi om det ökade intresset för hjärt- och njurskyddande egenskaper hos SGLT2-hämmare vid behandling av diabetes typ 2. Nu kommer studier som visar positiva effekter även vid mer uttalad njursvikt och hos patienter utan diabetes.

Detta och mycket mer i Evidens som ges ut av Region Stockholms läkemedelskommitté.

Du hittar den här »

Det går också bra att beställa pappersutgåvan. Skicka ett mejl till lakemedelskommitten.hsf@regionstockholm.se

Trevlig läsning!

Anna Bratt

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad