Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Nu finns Kloka listan 2024 tillgänglig

Publicerat 2024-01-16

Den elektroniska versionen av Kloka listan 2024 är nu publicerad och den tryckta Kloka listan 2024 kommer att skickas ut till vården under de närmaste veckorna.

Den elektroniska versionen av Kloka listan innehåller, utöver rekommendationerna, motiveringar till rekommendationerna som nås genom att klicka på plustecknet bredvid substansnamnet.Syftet med motiveringstexten är att förskrivaren snabbt ska få veta varför ett läkemedel rekommenderas på Kloka listan. Rekommendationer för specialiserad vård syns i färgade rutor.

Kloka listan finns tillgänglig via Janusinfo och på klokalistan.se.

Patientversionen – Kloka listan för patienter – finns förutom i tryckt form även på 1177.

Kloka listan till vården

Till vårdcentralerna, akutsjukhusen, vissa privata mottagningar samt till de geriatriska enheterna i Stockholms län kommer den tryckta förskrivarversionen att skickas ut automatiskt de närmaste veckorna.

Lådställ med den tryckta versionen av Kloka listan för patienter kommer att levereras till vårdcentralerna. Kloka listan för patienter kommer att levereras till akutsjukhusen under första kvartalet 2024. Om Kloka listan för patienter önskas tidigare går de att beställa via e‑post; klokalistan.hsf@regionstockholm.se.

Övriga vårdgivare är välkomna att beställa Kloka listan via e‑post; klokalistan.hsf@regionstockholm.se.

Fortbildning

För närmare kunskap om Kloka listans rekommendationer, Kloka råden och egen verksamhets läkemedels­användning kan informationsläkare och informationsapotekare kontaktas. Se kontaktuppgifter på Läkemedel (akademisktprimarvardscentrum.se) eller e‑posta din intresseanmälan till; marie.schill@regionstockholm.se.

FAKTA Kloka listan 2024
Kloka listan innehåller evidensbaserade rekommendationer av kostnadseffektiva läkemedel för vanliga sjukdomar. Kloka listan tas fram av Region Stockholms läkemedelskommitté och dess expertgrupper inom olika terapiområden. Kloka listan finns i två versioner:

  • Kloka listan vänder sig till förskrivare inom såväl öppen som sluten vård.
  • Kloka listan för patienter är anpassad för målgruppen och förklarar vad rekommenderade läkemedel innebär och att det är Region Stockholms läkemedelskommitté som står bakom valen. De rekommenderade läkemedlen är också listade.

Janusredaktionen

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad