Publicerat 2022-12-01
Vilken utbildnings- och yrkesbakgrund har du?
Jag gick min läkarutbildning på Karolinska Institutet (KI) i Stockholm och tog läkarexamen 2010. Min ST-utbildning gjorde jag på Sabbatsbergsgeriatriken. Efter det arbetade jag som specialistläkare i geriatrik på Dalens sjukhus/Dalengeriatriken.
Hur kommer det sig att du vidareutbildar dig till klinisk farmakolog?
När jag gjorde min AT i Mora samarbetade jag med en inspirerande farmaceut kring geriatriska patienter, där föddes intresset. Under min ST i geriatrik sidoutbildade jag mig ett halvår på klinisk farmakologi och började föreläsa om äldre och läkemedel i olika sammanhang. Sedan blev jag mer vetgirig och därför gick jag tillbaka till klinisk farmakologi.
Vilka är dina vardagliga arbetsuppgifter?
Utöver att vara på läkemedelsinformationscentralen (Karolic) och i expertgruppen för äldres hälsa är jag bland annat på läkemedelslaboratoriet, på läkemedelsutvärdering där kommande läkemedel granskas, skriver texter till beslutsstödet Kön och genus samt är på prövningsenheten där läkemedelsstudier utförs. Jag trivs så bra med mina varierande uppgifter!
Finns det något område inom farmakologi du är särskilt intresserad av, och vilket är det?
Haha gissa – geriatrisk farmakoterapi såklart. Men utbildning och kommunikation ligger mig också varmt om hjärtat.
Vad vill du bidra med som medlem i Evidens redaktion?
Jag har läst Evidens i många år och har alltid tyckt att informationen är aktuell och lättillgänglig i en snygg förpackning. Det känns roligt att få vara med i redaktionen och diskutera vad som är på gång på området. Jag hoppas kunna bidra med läkemedelsinformation ur ett kliniskt farmakologiskt perspektiv och även vara ambassadör för fortsatt uppmärksamhet till de mest sjuka äldre.
Läs mer
Vad gör en klinisk farmakolog egentligen? Den frågan har Maria fått så ofta av sina vänner att hon har skrivit en artikel för att förklara detta.
Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.
Senast ändrad