Muskelbiverkningar av statiner är dosberoende. Därför bör försök till återinsättning av samma eller annan statin ske med initialt låg eller mycket låg dos, följd av upptitrering med beaktande av symtom. När byte från simvastatin eller atorvastatin behövs kan med fördel en statin med annorlunda metabolisering och vattenlöslighet, såsom rosuvastatin, prövas.
Se filmen om det Kloka rådet nedan. Klicka på CC i filmrutan om du vill välja bort textningen.
Statinbehandling förebygger hjärt-kärlkomplikationer effektivt hos högriskpatienter [1,2]. Riskminskningen jämfört med placebo är cirka 30–35 procent. I efterhandsanalyser av de stora studierna har risken minskat med drygt 20 procent för varje mmol/l som LDL-kolesterol sänkts [3].
I Kloka listan rekommenderas atorvastatin i första hand. Simvastatin och rosuvastatin rekommenderas i andra hand. Vid mycket hög risk kan hög dosering av atorvastatin eller rosuvastatin övervägas. Vid primär prevention ska beslut om behandling föregås av en riskskattning för att tydliggöra patientens potentiella nytta av behandlingen.
Statiner är generellt säkra [3–6] men muskelsymtom föranleder ofta behandlingsavbrott. I kliniska prövningar ökar inte statiner förekomsten av myalgi jämfört med placebo (oddskvot 1,07; konfidensintervall 0,89–1,29) [4] men 0,5–1 procent av patienterna kan ha statin-relaterade muskelsymtom [3]. Prövningarna har emellertid ofta föregåtts av en run-in period som kan selektera bort statinintoleranta personer. I vanlig sjukvård rapporteras högre siffror för muskelbiverkningar, såsom 5–10 procent [1] eller 10–25 procent [4]. De högre frekvenserna i vanlig sjukvård kan bland annat relateras till noceboeffekter [7] och det är därför viktigt att försöka klarlägga kausalsambandet mellan muskelsymtom och statinbehandling hos patienten och om möjligt återinsätta statinbehandling [8,9]. Observationella studier talar för att en återupptagen eller fortsatt statinbehandling är förenad med en minskad kardiovaskulär risk [10,11].
Muskelbiverkningarna med statiner är dosberoende och en högre frekvens biverkningar har rapporterats för atorvastatin, som ofta används i hög dosering, än för simvastatin [5,6]. Därför bör försök till återinsättning av samma eller annan statin ske med initialt låg eller mycket låg dos, följd av upptitrering med beaktande av symtom. Rosuvastatin skiljer sig farmakokinetiskt från simvastatin och atorvastatin. När byte från simvastatin eller atorvastatin behövs kan med fördel en statin med annorlunda metabolisering och vattenlöslighet, såsom rosuvastatin, prövas. Om högsta tolerabla dos är otillräcklig för att nå önskad effekt kan tillägg av ezetimib vara lämpligt.
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hjärt- och kärlsjukdomar
Källa
Senast ändrad
Viss.nu
Publicerat
2022-01-11
Detta är ett av
2022 års Kloka råd
De Kloka råden utgår från medicinska områden där det finns stora möjligheter att förbättra läkemedelsanvändningen. Råden har tagits fram av Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupper inom olika terapiområden.