Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Experten svarar på fråga om Pascal

Publicerat 2020-12-09

Ibland får vi frågan från specialistmottagningar och sjukhus om att lägga in förskrivning i Pascal för att de saknar inloggning. Det rör sig ofta om udda ultraspecialiserade preparat. Är vi som allmänläkare skyldiga att utföra det? Jag måste ju lägga in läkemedel i dospåsen som jag inte kan värdera.

Roswitha Abelin, apotekare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Stockholm.

Roswitha Abelin, apotekare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Stockholm.

Ingen allmänläkare har skyldighet att förskriva läkemedel som man inte kan värdera. Även sjukhus och specialistmottagningar skall kunna logga in i Pascal och genomföra en enkel förskrivning.

Just specialläkemedel är det nog ganska osannolikt att de ens skulle finnas i dossortimentet och därmed kan läggas i patientens dospåse.

Om ett läkemedel ingår i dossortimentet kan man kolla på vår dosleverantörs hemsida i sortimentslistan https://svenskdos.se/sortimentslista.html.

Vill en organspecialist sätta in läkemedel som inte ingår i dossortimentet till en dospatient behöver man inte göra det i Pascal utan kan förskriva i journalsystemet.

Läkemedlet kommer i alla fall att synas i Pascal som helförpackningsrecept med markeringen att det har kommit in som e-recept. Förskrivaren bör dock innan förskrivningen ha kollat i Pascal på patientens aktuella läkemedelslista om det nya läkemedlet fungerar ihop med befintliga förskrivningar. Journalsystemet är tyvärr inte alltid uppdaterad med alla förskrivningar som finns i Pascal.

Pascal – snabbstartsguide

Pascal – snabbstartsguide

Läs på vårdgivarguiden hur du skaffar inloggning i Pascal: https://vardgivarguiden.
se/it-stod/e-tjanster-och-system/pascal/ – scrolla ner till Autentisering och medarbetaruppdrag.

För att snabbt komma igång med Pascal gå till https://utb.eordinationpascal.se/, logga in som läkare och öppna snabbstartsguiden som finns längst ner på sidan.

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad