Dienogest
Sammanfattning
Persistens. Dienogest är persistent.
Bioackumulering. Dienogest har låg potential att bioackumuleras.
Toxicitet. Dienogest har mycket hög kronisk toxicitet.
Risk. "Det är osannolikt att dagens försäljning av dienogest utgör en miljörisk, men det skall inte uteslutas att en kraftigt ökad försäljning av dienogest skulle kunna förändra risken. Dienogest är ett testosteronderivat. Samtidigt är dienogest inte en agonist till den humana androgenreceptorn (men en antagonist). Dienogest binder dåligt till SHBG och har lägre fettlöslighet än alla övriga undersökta gestagener, vilket talar för begränsad biokoncentrationspotential i fisk."
Denna sammanfattande information kommer från Fass. Risken kommer från utredningen av Goodpoint.
Detaljerad information
Fass miljöinformation
Fass miljöinformation för dienogest från Qlaira (dienogest, estradiol) från Bayer (hämtad 2025-03-27).
Fara
Persistens: "Dienogest established a DT50 > 120 d for the total system and is resistant to hydrolysis, which qualifies for the phrase “dienogest is potentially persistent.”." Referensgruppen för kunskapskällan Läkemedel och miljö anser att utifrån dessa resultat är en läkemedelssubstans persistent och inte potentiellt persistent, därav informationen om att dienogest är persistent i den inledande sammanfattande informationen.
Bioackumulation: "Log P 1.6 at 7 (OECD 117)."
Toxicitet: Det finns data för 3 trofinivåer, känsligaste fisk (Pimephales promelas) NOEC = 0,036 mikrog/L.
Risk
PEC/PNEC utgår från försäljningsdata i Sverige under år 2021. PEC/PNEC = 0,64 vilket ger risken låg.
Rapport Goodpoint 2024
"Det är osannolikt att dagens försäljning av dienogest utgör en miljörisk, men det skall inte uteslutas att en kraftigt ökad försäljning av dienogest skulle kunna förändra risken. Dienogest är ett testosteronderivat. Samtidigt är dienogest inte en agonist till den humana androgenreceptorn (men en antagonist). Dienogest binder dåligt till SHBG och har lägre fettlöslighet än alla övriga undersökta gestagener, vilket talar för begränsad biokoncentrationspotential i fisk." Se vidare rapporten med också rangordning av olika rekommenderade alternativ i Kloka listan, från bäst till sämst från miljösynpunkt.
Författad vid avdelningen Kunskapsutveckling, Region Stockholm