Denna sammanfattande information kommer från Fass. Risken styrks också av utredningen från Goodpoint.
Persistens. Ciprofloxacin är potentiellt persistent.
Bioackumulering. Ciprofloxacin har låg potential att bioackumuleras.
Toxicitet. Ciprofloxacin har mycket hög akut toxicitet.
Risk. Användningen av ciprofloxacin (försäljningsdata Sverige 2016) har bedömts medföra hög risk för miljöpåverkan.
Fass miljöinformation för Ciloxan (ciprofloxacin) från Novartis (hämtad 2020-10-12).
Persistens: "Not readily degradable (28 days; Measurement of biological oxygen demand according to the guidelines
published by OECD) (Halling-Sørensen, 2000)."
Bioackumulation: "Log Kow = 1.24 (estimated with ACD Log P software (Advanced Chemical Development, Toronto, Canada (Halling-Sørensen, 2000)."
Toxicitet: Det finns data för 3 trofinivåer, känsligaste cyanobakterien Mycrocystis aeruginosa EC50 = 5 mikrog/L.
PEC/PNEC utgår från försäljningsdata i Sverige under år 2016. PEC/PNEC = 79 vilket ger risken hög.
På grund av risk för ekotoxiska halter av ciprofloxacin i vatten övervakas substansen inom ramen för EU:s vattenlagstiftning för att ”öka kunskapen om förekomst och spridning av antimikrobiella substanser i miljön”.
Mätningar har visat att ciprofloxacin förekommer i svenska avloppsreningsverk i halter som innbär risk för selektion av resistenta bakterier. Substansen finns med i Region Stockholms förteckning över läkemedel med risk för miljöpåverkan enligt miljöprogrammet 2017–2021. Ciprofloxacin har hittats i renat avloppsvatten inom Region Stockholm.
Studier har visat att även låga koncentrationer av antibiotika i miljön kan trigga antibiotikaresistens och därför bör så lite som möjligt hamna i vår omgivning.
Rekommenderas i Kloka listan. Miljöklassificering av läkemedelssubstanser beaktas, ibland tillsammans med andra miljöaspekter, vid val av läkemedel till Kloka listan. När läkemedel som jämförs är likvärdiga avseende medicinsk effekt, säkerhet och farmaceutisk ändamålsenlighet beaktas miljöpåverkan och pris.
Konkreta förslag på hur man kan arbeta för att minska utsläppen av de miljöbelastande läkemedlen på förteckningen har tagits fram i nära samarbete med Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupper.
Åtgärdsförslagen är framtagna utifrån ett miljöperspektiv. Patientens bästa går alltid i första hand och flera läkemedel på förteckningen finns också med i Kloka listan. För sådana läkemedel kan det ändå finnas åtgärder som kan innebära minskad belastning på miljön.
Konkreta förslag för ciprofloxacin
Författad vid avdelningen Kunskapsutveckling, Region Stockholm
Reviderat datum
[Helena Ramström 2020-10-12] Finns Fass-info från Novartis. Finns ingen utredningsrapport. Ändrat revideratdatum 2018-06-21 till 2020-10-12. [2020-01-21 Helena Ramström] Länk ändrad till Kloka listan 2020. [Helena Ramström 2018-06-19] Uppdaterat med avseende på att ciprofloxacin, text och referens, nu finns på EU:s watch list.