Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Ackumulerad sol påverkar huden hela livet

Sol

Ackumulerad sol under livet påverkar risken för hudcancer. Men det är aldrig för sent att börja skydda sig. Personer som får immunhämmande läkemedel ska vara extra försiktiga i solen.

Publicerat 2020-06-02

Vi behöver solljus för att må bra. Men för att kroppen ska kunna producera D-vitamin räcker det med 15 minuter om dagen.

– För att minska risken för malignt melanom ska man egentligen undvika all UV-bestrålning som inte är nödvändig, säger Jan Lapins, överläkare och docent i dermatologi vid Hudcancercentrum Karolinska universitetssjukhuset.

Ligger på lut

Jan Lapins sitter med i Strålsäkerhetsmyndighetens expertråd för UV-frågor. Han menar att summan av alla soldoser en person fått genom livet, inklusive de gånger man bränt huden, ackumuleras till en samlad påverkan och möjlig skada i huden. Störst risk för akuta strålskador löper den hud som normalt är skyddad, till exempel överkroppen.

– Möjliga skador som ligger på lut i huden kan utlösas av den sol man fick förra sommaren genom att immunförsvaret som skyddar oss mot cancerutveckling trycks ned av solstrålning, säger Jan Lapins.

– Det är inte bara om man är ljus eller mörk som spelar in, även genetiska förutsättningar påverkar. Därför ska man lära känna sin hud och minska sin exponering, menar Jan Lapins.

Men även akuta solskador ökar risken för ­melanom, särskilt hos unga och medelålders.

– För äldres melanom får, utöver solbrännor genom livet, den ackumulerade soldosen störst betydelse. Det gäller också skivepitelcancer och förstadier till skivepitelcancer. För basalcellscancer anses att akuta solbrännor har störst betydelse, i samverkan med den totala soldosen genom livet.

Påverkar immunförsvaret

En grupp som ska skydda sig extra noga är de som är organtransplanterade och tar ­immunhämmande läkemedel. Läkemedlen påverkar immunförsvaret så att tidiga hudcancerceller inte stöts bort.

Gruppen där malignt melanom ökar mest i dag är bland de som är i 70-årsåldern. Enligt Jan Lapins är deras totala UV-dos redan hög, många är pigga, aktiva och ute mycket.

– De som växer upp i dag kommer klara sig mycket bättre.

De som löper störst risk för malignt melanom i dag är inte utomhusarbetare. De använder i större utsträckning skyddskläder, och deras hud hinner vänja sig på våren.

– I dag är det den vanliga kontorsarbetaren som riskerar att bränna och skada sig, säger Jan Lapins.

– Men precis som med rökning är det aldrig för sent att sluta. Att dra ner på sin solexponering lönar sig för huden.

Fredrik Hed
frilansjournalist

Läs mer

Suozzi K, Turban J, Girardi M. Cutaneous Photoprotection: A Review of the Current Status and Evolving Strategies. Yale J Biol Med. 2020 Mar 27;93(1):55-67

NICE public health guidance 32. Skin cancer: prevention using public information, sun protection resources and changes to the environment 2016

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad