Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Handtvätt ökar risken för eksem

Händer

Publicerat 2020-06-02

I coronatider uppmanas vi att tvätta händerna ofta och länge. Överläkare Maria Bradley på Karolinska universitetssjukhuset berättar att många nu söker för handeksem. Riklig handtvätt sliter på hudbarriären och kan framkalla handeksem, särskilt hos dem har eller har haft atopisk ­dermatit.

Hur kan patienter göra för att inte bli sämre i sin sjukdom?

Maria Bradley

Maria Bradley

– De som har lätt att få eller har ett eksem och händerna är synligt eller kännbart smutsiga ska tvätta med tvål och vatten, men använd ljummet vatten. Skölj ordentligt och torka noggrant. Smörj därefter rikligt med oparfymerad mjukgörande kräm. Om inte händerna är synbart smutsiga så är handsprit att föredra. Det är mindre irriterande för hudbarriären. Använd en ordentligt fet handkräm och gärna bomullsvantar till natten så händerna kan återhämta sig. Är du sjukvårdpersonal ska plasthandskar användas ”så lång tid som nödvändigt men så kort tid som möjligt”. Byt handskar ofta.

Vad bör patienter med atopisk dermatit vara extra observanta på?

– De bör ha så bra grundnivå som möjligt och vara noga med förebyggande behandling. Om de har allergisk astma eller allergisk pollen/pälsdjurs­allergi, ska de se till att vara välbehandlade.

Hur ska man göra med systemisk behandling mot atopisk dermatit?

– Vid systembehandlad atopisk dermatit ska inte medicineringen upphöra i förebyggande syfte på grund av covid-19. Om en patient blir sjuk ska denne diskutera med sin läkare om behandlingen ska sättas ut. Det beror på vilken systembehandling det handlar om, vilken riskgrupp patienten tillhör och om det finns samtidiga sjukdomar.

Susanne Elfving

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad