Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Fortsätt rekommendera influensavaccin

Publicerat 2019-03-11

Säsongens influensavaccin innehöll för första gången skydd mot två influensa A-stammar och två influensa B-stammar, ett tetravalent vaccin.

Maria Rotzén Östlund. Foto Kari Kohvakka.

Maria Rotzén Östlund. Foto Kari Kohvakka.

– Den här influensasäsongen uppstod tyvärr en brist på vaccin. Det berodde på en glädjande, men lite överraskande, stor efterfrågan. Vi gör vad vi kan för att inte detta problem ska återkomma nästa år, sa Maria Rotzén Östlund, ordförande i Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för vaccinationer, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm, under Kloka listan forum.

Vaccinet skyddar, men något olika bra från år till år, och är det bästa vi har för att skydda särskilt riskgrupper och äldre. Rekommendera de som behöver vaccin att sms:a VACCINATION till 720 80, så får de automatiskt en påminnelse när det är dags för vaccination.

– Jag vill till sist passa på att påminna om att kikhosta inte är en utrotad sjukdom och att vi faktiskt har cirka 250 fall per år i Stockholm. Tänk på det när ni ser misstänkta symtom, sa Maria Rotzén Östlund.

Här får du koll på infektionsläget

Influensarapporterna från Folkhälsomyndigheten sammanfattar läget i Sverige och omvärlden. De publiceras varje torsdag under influensasäsongen, vilken pågår mellan vecka 40 på hösten och vecka 20 på sommaren. I år verkar A(H1N1) dominera.

Calicivirusrapporterna från Folkhälsomyndigheten visar det totala antalet diagnostiserade fall vid de laboratorier som deltar i den frivilliga rapporteringen. Rapporterna publiceras en gång i veckan från och med säsongsstart. Vinterkräksjukan verkar inte bli så stor i år.

Karolinska universitetslaboratoriets rapporter för norovirus (vinterkräksjuka) och influensa, RS-virus samt andra luftvägspatogener. Rapporten uppdateras varje tisdag.

Elin Jerremalm

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad