Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Ingen idé med vitamin D till de som redan har de´

Publicerat 2019-03-11

Endast vid D-vitaminbrist finns det evidens för gynnsamma effekter av D-vitamintillskott, ofta i form av kolekalciferol.

Mats Palmér. Foto Kari Kohvakka.

Mats Palmér. Foto Kari Kohvakka.

Antalet individer som hämtat ut kole­kalciferol på recept i Stockholm har stadigt ökat och sedan 2013 mer än tredubblats. År 2018 hämtade 54 000 individer ut kolekalciferol.

– Många studier har genom åren visat på en association mellan låga D-vitaminnivåer och skelettsjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, autoimmuna sjukdomar, psykiatriska sjukdomar och kortare livslängd. Det har dock varit frågan om observationella studier och då är det omöjligt att säga om de låga vitaminnivåerna orsakat sjukdom eller om sjukdomen orsakat låga vitaminnivåer, till exempel genom att personen är inomhus mer, sa Mats Palmér, docent, överläkare och medlem i Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för endokrinologiska och metabola sjukdomar, under Kloka listan forum.

Den nyligen publicerade randomiserade ­VITAL-studien med 26 000 friska deltagare med normala D-vitaminnivåer (i medel 77 nmol/l), minst 50 år gamla, gav det tydliga svaret att tillägg av vitamin D inte kan förebygga allvarlig kardiovaskulär händelse eller invasiv cancer.

Effekt på frakturer

En gynnsam effekt på frakturer för D-vitamin+ kalcium är endast visat på en grupp institution­aliserade äldre i Frankrike, övriga studier visar enligt en metaanalys noll effekt.

– D-vitamin+kalcium är inte biverkningsfritt och kan faktiskt öka risken för kardiovaskulära händelser och öka risken för njursten, sa Mats Palmér.

D-vitamin+kalcium ska bara ges till patienter med bristande kalciumintag och/eller risk för D-vitaminbrist, patienter som kortisonbehandlas och patienter som behandlas med osteoporosläkemedel (eftersom osteoporosstudierna är gjorda med tillskott). För patienter över 80 år med hög frakturrisk och som inte anses lämpliga för behandling med bisfosfonat kan kalcium och D-vitamin också ges.

I Kloka listan 2019 har Divisun tablett 800 IE bytts till Benferol kapsel 800 IE. Benferol-kapseln måste sväljas hel, så vid sväljsvårigheter rekommenderas krossbar tablett Divisun istället.

Elin Jerremalm

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad