Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Fler alternativ vid atopiskt eksem

Åsa Derolf presenterar Mahsa Tayefi som föreläser via länk.

Mahsa Tayefi och Åsa Derolf

Lokalbehandling med kalcineurinhämmarna pimekrolimus och takrolimus finns nu som andrahandsalternativ i Kloka listan. De kan väljas när steroider inte ger tillräcklig effekt eller inte kan användas, till exempel på grund av biverkningar.

Publicerat 2024-03-05

Kalcineurinhämmarna används främst till ansikte och känsliga hudområden som till exempel ögonlock, axiller, ljumskar, hudveck och anogenitalt. De fungerar inte på för tjock hud, till exempel vid handeksem.

– För patienter som behöver ett kortisonfritt alternativ är kalcineurinhämmare ett bra val, men kom ihåg att det är ett andrahandsalternativ och informera patienten om att det kan bränna och svida på huden. Patienten kan börja med en smörjning per dag om det gör ont, säger Mahsa Tayefi, biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, ledamot i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar.

Behandlingsschemat är samma som för grupp I–II-steroider: appliceras två gånger dagligen tills eksemet är läkt, därefter två gånger per vecka i upp till sex veckor som underhållsbehandling. Om ingen effekt ses efter sex veckor ska diagnosen omvärderas.

Kalcineurinhämmare ger inte hudatrofi och det finns behandlingsalternativ från tre månaders ålder.

Patientundervisning för alla

Atopiskt eksem är en mycket vanlig inflammatorisk hudsjukdom och i många fall har den en stor påverkan på livskvaliteten. Den största riskfaktorn är ärftlighet. Symtomen kan försvinna och återkomma senare i livet i förändrad form.

– Grundbehandling är alltid mjukgörare, det är lika viktigt som tandborstning. Jag tycker att alla patienter ska få tips om att besöka patientföreningen på atopikerna.se. Där finns väldigt bra information om egenvård, utlösande faktorer samt hur, vad och var man smörjer, säger Mahsa Tayefi.

Remittera till hudspecialist

Om behandling med kortison eller kalcineurinhämmare inte har avsedd effekt rekommenderas kontakt med hudspecialist. Då kan patienten få ljusterapi eller systemisk inflammationsdämpande behandling med metotrexat, ciklosporin, interleukinhämmare eller JAK-hämmare.

Elin Jerremalm

Senast ändrad